Haaruitval

Er zijn drie soorten van haaruitval. Men kan te maken hebben met seizoensgebonden haaruitval of met een lichamelijke reactie op een bevalling, stress, verandering van pil. Ook kan men last hebben van een chronische aandoening. Seizoensgebonden haaruitval of een lichamelijke reactie is vaak van korte duur en het haar groeit na een tijdje weer terug. Bij een chronische aandoening ligt dat vaak anders. Men vermoedt dat haaruitval genetisch bepaald is.

Per dag vallen er tussen de 50 en 150 haren uit. Dit is heel normaal en hier is geen sprake van haarverlies. Er groeien immers per dag ook weer 50 tot 150 haren aan. Er is sprake van haarverlies als deze cyclus verstoord wordt en er meer haren uitvallen dan er aangroeien. De meest voorkomende vorm van haaruitval is Alopecia Androgenetica.

Mannen kunnen al voor het 20ste jaar kaal beginnen te worden. Bij vrouwen begint dat meestal in (of na) de overgang. De kaalheid begint bij mannen vaak rond de slapen en de kruin, terwijl vrouwen meestal over de gehele scalp geleidelijk kaal worden.